Идва пролетта и с нея настъпва сезонът за активно полагане на топлоизолационни системи. Този сезон е оптимален за извършване на външни ремонтни дейности, свързани с обновяване на фасадата и толпоизолиране на дома, тъй като климатичните условия благоприятстват непрекъснатата работа на работниците, за разлика от лятото, когато температурите в нашата климатична зона често са високи и налагат прекъсване на работните процеси през следобедите, както и зимата, когато ниските температури са неблагоприятни, както за работниците, така и за технологичното представяне на материала. Освен това именно през пролетта започваме да забелязваме пораженията върху фасадите, нанесени от есенните дъждове и агресивните отрицателни зимни условия.

Зараждащият се живот на пролет стимулира желанието за обновяване и какъв по-подходящ момент за „обличане на дома“ в нова „дреха“ от този красив сезон.

Вдъхновени от настъпващата пролет и активно настъпващият сезон за топлоизолационни дейности, решихме да Ви разкажем малко повече за топлоизолацията и въпросите, които най-често вълнуват клиента, а незнанието на отговорите създават предпоставки за грешни решения от страна на крайния клиент.

  1. Има ли размерът значение?

Размерът при ТИС, както и при много други неща има съществено, но не 100% определящо значение. Най-често потребяваната и доказано най-подходяща за нашите географски ширини дебелина на топлоизолационните плоскости е 10 см с плътност 15-18 кг. и коефициент на топлопроводимост < 0,04 w/mk. Можем ли да постигнем същия резултат с EPS с по-малка дебелина – със сигурност не, още по-малко ако освен по-тънки, се използват и топлоизолационни плоскости с по-малка плътност. Компромисно решение е да свалим дебелината на 8 см, но при запазване на плътността, като другите по-малки дебелини на топлоизолационните плоскости от експандиран полистирен се използват единствено за изравняване на криви стени, обръщане, но не и като цялостно решение. Необходимо ли е повече, за да постигнем по-добър резултат? Принципно на пазара се предлагат решения с дебелина 12, 15, дори 20 см. И естествено по-голямата дебелина и по-високата плътност осигуряват по-голяма стабилност и задържане на постигнатата в сградата температура. Това обаче не е необходимо за постигане на оптимален резултат в нашите географски ширини, тъй като макар да имаме четири сезона, температурните амплитуди у нас не са толкова големи и не се налага прилагането на по-дебела и по-плътна топлоизолационна плоскост от експандиран полистирен.

  • Може ли без силикон?

На пазара най-често предпочитаният вариант е силиконовата завършваща мазилка. Този избор не е случаен. Предпочита се мазилката да съдържа силикон, защото той има водоотблъскващи свойства и позволява по-дългото запазване на фасадата некомпрометирана, осигурява устойчивост на цветовете и позволявайки миене на фасадата. Принципната разлика между качествена силиконова мазилка и обикновена полимерна мазилка е няколко стотинки на м2.

Макар и предпочитано и заслужаващо своята слава на оптимално решение, обаче, силиконовата мазилка не е единственото решение. Често инвеститорите, които строят големи жилищни комплекси решават да изберат по-икономично решение и ценейки всяка стотинка се спират на решения с по-ниски показатели и без силикон, тъй като традиционно силиконовата мазилка е малко по-скъпа. Понякога съображенията за избор на продукт без силикон не са само икономически, защото има минерални продукти, които могат да бъдат по-скъпи от силиконовите, но се предпочитат по мотиви за екосъобразност. Така например за сгради с археологическа и архитектурна ценност има решения без силикон, които постигат изключителни резултати. При избора на продукти без силиконови частици е особено важно да обърнете внимание на реномето на производителя и да се поинтересувате от отзивите за продукта, тъй като липсата на силикон в продукта налага производителят да създаде и прилага специална формула, за да може да постигне дългосрочен и висококачествен резултат.

  • Колко плащаме за материалите и за труда?

Златният стандарт, който учат строителите в специализираните учебни заведения е, че цената на труда е 100% върху стойността на материалите. Днешният пазар обаче е силно изкривен и материалите не представляват основна тежест при формирането на цената на топлоизолационната система на м2. Средната цена на продуктите е между 20-30 лв. без ДДС/м2. Съществен момент обаче е разходът на материала. Обектите, особено старите сгради рядко могат да бъдат изпълнени в съответствие със средно приетия разход за отделен продукт. Освен това има множество допълващи продукти, които трудно могат да бъдат калкулирани без надлежен оглед и замерване на обекта от специалист. Основна тежест при крайните цени за топлоизолация обаче имат разходите за труд, които варират в относително голям диапазон като предлаганите оферти са между 60-150 лв./м2, в зависимост от мястото на реализация на обекта, особеностите на работниците – опит и квалификация, наличие на собствено скеле, законосъобразно опериране на пазара или съществуване в „сивия“ сектор, спекулативни фактори и др. На практика при подобно съотношение между труд и материали разлика от 1-3 лева на м/2, която се получава при различните видове материали от сходен клас при различни доставчици, не може да се определи като голяма, тъй като при обекти от порядъка на 200 м2, каквито са стандартните за югозападния регион разликите са около 200 лв., за обект, което е пренебрежимо малко. Такива разлики се компенсират от допълнителни услуги като транспорт, комплексно обслужване, емоционални фактори, които водят до предпочитането на един доставчик пред друг при равни или сходни други фактори.

Въпреки това фокусирани върху ниската цена, много клиенти избират евтини и дългосрочно не устойчиви решения и накрая евтиното им излиза скъпо.

  • Митът, че може без система:

Много клиенти, които се доверяват на майстор непрофесионалист, допускат грешката да оставят избора на материали на човек с фокус върху стотинката и късата печалба. В резултат на тази грешка получават един обект china made в който може да се види по нещо от всяка марка и в края на изпълнението не просто не получават система със сертификат за качество и декларации за експлоатационни показатели, но не могат да се възползват от правата си във връзка с гаранцията на строителството и правото на обезщетение в случай на недостатъци, защото няма към кого да предявят претенция. В този случай евтиното излиза супер скъпо, а недоволството е гарантирано, ако не веднага, то още след първата година.

  • Митът, че може без договор:

Липсата на формален писмен договор не означава липса на договор изобщо, тъй като договорът за строително-монтажни работи може да бъде сключен устно, но силно се затруднява доказването, имайки предвид, че стойността на такива договори често е над 5000 лв. Освен затрудненото доказване, съществува и една неяснота за правата и задълженията на страните, която предпоставя затруднена защита на правата на всяка от двете страни. При липсата на писмен юридически издържан договор, цените винаги са по-ниски, защото изпълнителите често не декларират доходите си от частни обекти, това обаче е поредното евтино решение, което накрая излиза много скъпо.

Ние от „Геострой Консулт“ ООД ще Ви помогнем да изберете най-доброто индивидуално съобразено с Вашите нужди решение за топлоизолация и да избегнете подводните камъни при подбора на строителни материали и в процеса по реализация на Вашия мечтан проект.